Broughton Library

BROUGHTON LIBRARY

At the Corner of Robson Street and Broughton Street in Vancouver’s West End lies a vacant lot. This site forms the context for the design of Broughton Library. This structure makes use of the sloped site by allowing visitors to enter at the top of the hill, from Robson street. The stacked triangular floor plans aid in activating the outdoor space by creating a covered area at the plaza level, while providing an outdoor patio accessible by the third story. Further tiered triangular structures stretch from the building’s facade to the edge of the site along Broughton, creating staggered green seating area that visitors and nearby office workers can enjoy on sunny days.

The interior space provides the expected library amenities including book stacks, meeting spaces / study rooms as well as rest areas. Triangular voids assist in creating a natural flow for circulation, while allowing light to penetrate lower spaces.

Process