Granville Street Bridge Canopy

This project placed second in Fast + Epp’s UBC ArchEng Design Competition. 

The gently undulating form of the canopy plays off the image of resonating ripples gliding over the surface of False Creek’s water way. Changes in geometry play-out overhead, while light cast through the canopy dapples upon the sidewalk below. As visitors walk beneath the canopy, the ribs of the structure frame a reel of ever changing views towards the city, mountains, and neighbouring bridges. The canopy is designed to provide a comfortable environment, shading pedestrians from the harsh glare of the summer sun, while offering built in seating spanning the length of the structure.  

This structure is composed of prefabricated components that allow simple assembly on site. The supporting ribs, constructed using Douglas-Fir-Larch glulam, have been divided into two segments to limit material waste, and can easily be bolted together using specially designed embedded steel plates. These wooden members have compressive resistance parallel to the grain of the wood, capable of withstanding compressive force. 

The overhead canopy is formed from sheets of laser cut plywood and tempered glass. These components are stacked and fasted to the ribs using a minimum of 6 bolts per pair, ensuring the panel is capable of withstanding uplift caused by wind. Below the canopy are railings that are offset from the ribs to ensure the safety of visitors. If the railings were directly attached to the ribs, in the event of an earthquake the flexibility of the column component of the rib would be hindered, which could eventually damage the column.